Blog

Baccaro - o kuchni inaczej

Kuchnia Baccaro > wszystkie > Minitarty na cieście francuskim z kurkami, orzechami włoskimi i rukolą

Minitarty na cieście francuskim z kurkami, orzechami włoskimi i rukolą

Przepis wyprobowaliśmy na naszych warsztatach z tart, prowadzonych przez Klaudię Budny 🙂

Składniki na 4 minitarty:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego – oczywiście można przygotować je samemu jeżeli mamy na to czas 🙂
  • 300 g świeżych kurek
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 50g parmezanu
  • 100 g ulubionego sera pleśniowego (polecamy ser typu blue)
  • natka pietruszki
  • 50g orzechów włoskich
  • sól, cukier/miód
  • do dekoracji – rukola, oliwa.

Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy – na rozgrzanej patelni szklimy oba składniki. _DSD2364-1_M

Umyte kurki kroimy drobno (bądź grubo) – ale tak aby wszystkie miały tę samą wielkość. Dodajemy do cebuli, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na koniec całość lekko słodzimy miodem lub cukrem – w zależności od tego co mamy na podorędziu :). Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.minitarta z kurkami baccaro

Ciasto francuskie kroimy na 8 równych części. Składamy dwie części razem (jeden prostokąt na drugi tak by powstały cztery podwójne prostokąty – dzięki temu tarta będzie grubsza). Lekko dociskamy je do siebie. Na tak przygotowane 4 części nakładamy farsz, posiekane orzechy, pokruszony ser pleśniowy i starty parmezan. Można brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem (wtedy będą bardziej złociste).

 

 

Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 170 stopni, do czasu aż ciasto się zrumieni.

Po wyjęciu z piekarnika na wierzch kładziemy rukolę, skrapiamy oliwą i … zjadamy. minitarta z kurkami

 

 

 

Smacznego ! 

 

One Comment Published

By asia Paź 21, 2016 Odpowiedz

brzmi pysznie. już wiem co jutro będzie się dzialo u nas w kuchni pozdrawiam!

Leave a Comment