Blog

Baccaro - o kuchni inaczej

Kuchnia Baccaro > wszystkie > Sałatka z kaszy bulgur z hummusem

Sałatka z kaszy bulgur z hummusem

Przepis pochodzi z warsztatów „Zdrowa kuchnia: kasze”, które prowadziła Edyta Stępczyńska – autorka bloga „Zakręcony Wege Obiad”.

Składniki:

  • 200 g kaszy bulgur,
  • pomidorki koktajlowe,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • olej.

Składniki na hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2-3 łyżki tahiny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • kilka pomidorów suszonych (z oleju),
  • sól, pieprz, kumin.

Przygotowanie hummusu:

Ciecierzycę miksujemy z dodatkiem tahini, pomidorów suszonych, sokiem z cytryny. W trakcie miksowania można dolać odrobinę oleju z suszonych pomidorów – tak żeby powstała jednolita masa. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kuminem.

Przygotowanie sałatki:

Kaszę gotujemy około 10-15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ostudzoną kaszę mieszamy z hummusem.

Pomidorki koktajlowe kroimy wg. uznania. Natkę pietruszki siekamy drobno. salatka krojenie

Do miski z kaszą i hummusem dodajemy pomidorki i natkę. Doprawiamy do smaku. salatka mieszanie

Tak przygotowana sałatka jest świetna na lunch, kolację lub jako przekąska na spotkaniu ze znajomymi. Można ją zabrać do pracy lub na wycieczkę. salatka bulgur i hummus baccaro

Smacznego !

 

Leave a Comment