Blog

Baccaro - o kuchni inaczej

Kuchnia Baccaro > wszystkie > Pasta z czerwonej fasoli z orzechami włoskimi, papryką i kolendrą

Pasta z czerwonej fasoli z orzechami włoskimi, papryką i kolendrą

Przepis pochodzi z warsztatów „Armenia na talerzu”, prowadzonych przez Dianę Volokhova, autorkę bloga Smaki Armenii.

Składniki:

  • 1 puszka fasoli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • słodka papryka mielona
  • sól i pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • ocet winny czerwony/ czerwone wino
  • orzechy włoskie
  • kolendra
  • pietruszka

 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy trochę masła i oleju.

Najpierw podsmażamy cebulę, którą możemy lekko posolić. Dzięki temu puści wodę i się nie przypali.

Kiedy cebula złapie kolor, dodajemy posiekany czosnek i orzechy włoskie, które wcześniej podpiekamy w piekarniku.

Całość krótko podsmażamy i dodajemy odsączoną fasolę. Doprawiamy słodką papryką. Dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość podsmażamy ok. 3-5 minut. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

Przekładamy do miski i krótko blendujemy ale nie do powstania jednolitej masy. Ponownie wkładamy na patelnię, możemy podlać czerwonym winem lub czerwonym octem winnym. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną kolendrę.

Do podania przygotowujemy sos: blendujemy jogurt grecki i natkę pietruszki.

Pastę można podawać jako dodatek do kanapek lub jako przekąskę.

Smacznego !

DSC_0790 DSC_0795 DSC_0799 DSC_0802

 

Leave a Comment