Blog

Baccaro - o kuchni inaczej

Kuchnia Baccaro > wszystkie > Trufle z białej czekolady z truskawkami i lawendą

Trufle z białej czekolady z truskawkami i lawendą

Idealne na popołudniowy deser, spotkanie z przyjaciółmi czy prezent dla najbliższych. Przepis pochodzi z warsztatów prowadzonych w naszej kuchni przez Klaudię Budny.

Składniki:

  • 200 g białej czekolady
  • 50 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 30 g masła
  • suszone truskawki
  • suszona lawenda

Wykonanie:

Czekoladę ze śmietaną i masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym samym czasie kruszymy drobno truskawki i siekamy lawendę. Po roztopieniu masę czekoladową łączymy z truskawkami i lawendą. Przelwamy do naczynia/foremki. Masy nie wlewajmy zbyt grubo – spowodowałoby to zbyt długie tężenie. Naczynie wstawiamy do lodówki.

Trufle możemy przygotować też z czekolady mlecznej lub gorzkiej.

Po stężeniu masy, wyjmujemy ją z lodóki, łyżeczką formujemy kulki. Obtaczamy je w kakao, wiórkach kokosowych, orzechach, suszonych truskawkach lub innym dodatku. Sami zdecydujcie co lubicie najbardziej 🙂
Gotowe trufle układamy na talerzu lub w papilotkach.

DSC_0994 DSC_0995 DSC_0998 DSC_1000 DSC_1010 dsc_0235_31135697892_o DSC_0135 DSC_0131
Smacznego !

Leave a Comment