Blog

Baccaro - o kuchni inaczej

Kuchnia Baccaro > wszystkie > Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Przepis idealny na szybkie pierniczki dla każdego.

Składniki na około 50-60 pierniczków:

  • 400 g mąki
  • 100 g cukru pudru (można zastąpić brązowym cukrem)
  • 100 ml miodu
  • 100 g roztopionego masła (przestudzonego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody

 

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić tak żeby powstała jednolita masa. My używaliśmy na początku miksera a potem wyrabialiśmy ciasto ręcznie. Masa może być lekko klejąca.
Ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm – można w trakcie wałkowania podsypać mąką tak aby nie kleiło się do wałka.
Wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce.
Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni.

Studzimy a potem ozdabiamy według uznania 🙂

A, no i dodatkowa informacja – pierniczki bez kakao też są pyszne 🙂

  

Smacznego !

Przepis zainspirowany przepisem ze strony Moje wypieki

Leave a Comment