Blog

Baccaro - o kuchni inaczej

Kuchnia Baccaro > wszystkie > Pstrąg w cieście francuskim

Pstrąg w cieście francuskim

Pyszne, szybkie danie. Idealne na obiad lub kolację. Przepis pochodzi z warsztatów „Armenia na talerzu” prowadzonych przez Dianę Volokhova, autorkę bloga „Smaki Armenii

Składniki:

  • 3-4 filety z pstrąga (można zamienić inną rybą: solą, miruną)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • Papryka czerwona – 2-3 sztuki
  • Pomidory – 4-5 sztuk
  • Natka pietruszki, kolendra, szypiorek, koperek
  • Cebula 2-3 sztuki
  • Masło

 

Ryby filetujemy i zdejmujemy skórę. Jeżłei nie chcecie robić tego sami, kupcie gotowe filety.

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Wykładamy na blachę (można lekko posmarować tłuszczem). Na ciasto układamy filety ryby. Solimy i pieprzymy. Przykrywamy cebulą pokrojoną w krążki. Następnie układamy krążki pomidora i papryki. Całość pospypujemy posiekanymi ziołami.
Na wierzch układamy paski ciasta francuskiego – układamy wzór kratki (jak na zdjęciu). W otwory w „kratce” z ciasta wkłądamy kawałki masła. Całość smarujemy jajkiem rozbełtanym z odrobiną wody.

Pieczemy 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

     

Smacznego !

Leave a Comment