Blog

Baccaro - o kuchni inaczej

Kuchnia Baccaro > wszystkie > Szparagi pieczone z boczkiem

Szparagi pieczone z boczkiem

Przepis mega szybki i pyszny. W sezonie na szparagi musicie koniecznie spróbować.

Składniki:

  • Zielone szparagi
  • Boczek w plastrach
  • Oliwa z oliwek
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Odłamujemy twarde końcówki szparagów (ok. 2-3 cm od końca). Pojedyńczo owijamy szparagi plasterkiem boczku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej szparagi. Całość skrapiamy delikatnie oliwą i pospyujemy świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wkładamy blachę ze szparagami na ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia boczku).

My bardzo lubimy szparagi w towarzystwie kaszy gryczanej podsmażonej z cebulką. Szklanka kefiru i szybki obiad gotowy !

 

Smacznego !

Leave a Comment