Blog

Baccaro - o kuchni inaczej

Kuchnia Baccaro > wszystkie > Makaron z cukinii z klopsikami mięsnymi

Makaron z cukinii z klopsikami mięsnymi

Przepis z warsztatów kulinarnych z AnMa Centrum Dietetyki.

Składniki (na cztery porcje):

  • ziemniak
  • mięso mielone drobiowe (400g)
  • cebula
  • 2 puszki pomidorów
  • 4 łyżki tartego, żółtego sera
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 cukinie
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaka i ubić z niego puree.

Do mięsa mielonego dodać posiekaną natkę pietruszki, puree z ziemniaka, cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Formować kulki i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso aż się zrumieni (około 10 minut).

W międzyczasie obrać cukinię i zrobić z niej spaghetti, można wykorzystać obieraczkę do warzyw. Wtedy powstanie tagliatelle.

Na patelni rozgrzać masło. Dodać makaron z cukinii. Smażyć chwilkę, a następnie wlać wodę i dusić chwilę aż cukinia będzie miękka. Następnie do pulpecików dodać passatę pomidorową. Doprawić według uznania: bazylią, papryką słodką, oregano. Dodać wyciśnięty czosnek. Pulpeciki podawać z makaronem z cukinii.

Można podawać z rukolą, posypane żółtym serem.

Smacznego!

Leave a Comment