Blog

Baccaro - o kuchni inaczej

Kuchnia Baccaro > Bez kategorii > Bao z orzechowym kurczakiem

Bao z orzechowym kurczakiem

Obłędny kurczak o orzechowym smaku, z delikatnymi bułeczkami bao. Przepis pochodzi z warsztatów Głodnego świata – Filipa Turowskiego.

 

Bułeczki bao (8 szt.):

  • 250 g mąki pszennej
  • 75 ml ciepłej wody
  • 70 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • sól i olej

Mięso:

  • ok. 300 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z 1/2 limonki

Sos do mięsa:

  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki miodu/syropu klonowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • starty kawałek imbiru 1 cm
  • sok z 1/2 limonki
  • 2/3 łyżki wody

Ziołowa salsa:

  • po 2 łyżki posiekanych: kolendry, mięty, szczypiorku, czerwonej cebuli
  • sok z 1/2 limonki

Przygotuj ciasto: wymieszaj drożdże, wodę, mleko i cukier w misce i odstaw na 10 minut, aż się spieni. Wmieszaj 250 g pszennej mąki, dodaj szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju i wyrób – przykryj i odstaw na 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Przygotuj bułeczki: wyrośnięte ciasto przełóż na blat i lekko ugnieć do kupy. Podziel ja na 8 równych części i uformuj z nich równe kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na równe koło o grubości 5 mm i posmaruj lekko olejem. Złóż każdy placek na pół i jeszcze raz potraktuj lekko wałkiem. Przykryj i odłóż złożone placki do wyrośnięcia na 15 min (gdy rosną, zacznij przygotowywać nadzienie). Po tym czasie ugotuj bułeczki na parze – przez 15 minut.

Przygotuj mięso i sos. Mięso pokrój w cienkie, krótkie paseczki i wymieszaj z olejem, sosem sojowym i sokiem z limonki. Odstaw. Wymieszaj wszystkie składniki sosu orzechowego i również odstaw. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i obsmaż krótko kurczaka. Zalej sosem orzechowym i gotuj 3-4 minuty (w tym czasie przygotuj salsę). Zdejmij z ognia.


Przygotuj salsę: wymieszaj posiekane zioła z cebulą i sokiem z limonki.
Przygotuj bao: każdą bułeczkę „otwórz”, nałóż porcję orzechowego kurczaka, a na wierzch ziołową salsę. Jedz od razu :)!

Leave a Comment