Obłędny kurczak o orzechowym smaku, z delikatnymi bułeczkami bao. Przepis pochodzi z warsztatów Głodnego świata – Filipa Turowskiego.
Bułeczki bao (8 szt.):
- 250 g mąki pszennej
- 75 ml ciepłej wody
- 70 ml mleka
- 20 g cukru
- 7 g suszonych drożdży
- sól i olej
Mięso:
- ok. 300 g piersi kurczaka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z 1/2 limonki
Sos do mięsa:
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki miodu/syropu klonowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- starty kawałek imbiru 1 cm
- sok z 1/2 limonki
- 2/3 łyżki wody
Ziołowa salsa:
- po 2 łyżki posiekanych: kolendry, mięty, szczypiorku, czerwonej cebuli
- sok z 1/2 limonki
Przygotuj ciasto: wymieszaj drożdże, wodę, mleko i cukier w misce i odstaw na 10 minut, aż się spieni. Wmieszaj 250 g pszennej mąki, dodaj szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju i wyrób – przykryj i odstaw na 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Przygotuj bułeczki: wyrośnięte ciasto przełóż na blat i lekko ugnieć do kupy. Podziel ja na 8 równych części i uformuj z nich równe kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na równe koło o grubości 5 mm i posmaruj lekko olejem. Złóż każdy placek na pół i jeszcze raz potraktuj lekko wałkiem. Przykryj i odłóż złożone placki do wyrośnięcia na 15 min (gdy rosną, zacznij przygotowywać nadzienie). Po tym czasie ugotuj bułeczki na parze – przez 15 minut.
Przygotuj mięso i sos. Mięso pokrój w cienkie, krótkie paseczki i wymieszaj z olejem, sosem sojowym i sokiem z limonki. Odstaw. Wymieszaj wszystkie składniki sosu orzechowego i również odstaw. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i obsmaż krótko kurczaka. Zalej sosem orzechowym i gotuj 3-4 minuty (w tym czasie przygotuj salsę). Zdejmij z ognia.
Przygotuj salsę: wymieszaj posiekane zioła z cebulą i sokiem z limonki.
Przygotuj bao: każdą bułeczkę „otwórz”, nałóż porcję orzechowego kurczaka, a na wierzch ziołową salsę. Jedz od razu :)!