Category : Przepisy

Kuchnia Baccaro > Przepisy
9Paź
warsztaty kulinarne łódźMango sticky rice

Mango sticky rice

Czy są tu miłośnicy azjatyckiego przysmaku? Oto on, jego wyokość MANGO STICKY RICE.
Przepis pochodzi z warsztatów z głodnym świata Filipem Turowskim.

Składniki (2 porcje):

  • 1 dojrzałe mango
  • 100 g ryżu kleistego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 płaska niepełna łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

Przygotuj ryż: wypłucz go dokładnie kilka razy w zimnej wodzie, a następnie zostaw do namoczenia w świeżej wodzie na min. 3 godziny. Po tym czasie odcedź go i ugotuj na parze (przez 20 minut).

W garnku, ciągle mieszając, zagotuj mleko kokosowe z cukrem i solą. Dorzuć ugotowanyryż, wymieszaj i jeszcze chwilę gotuj, po czym odstaw pod przykryciem na 5 minut.

Ryż podawaj na ciepło z połową mango.

Gdybyście zastanawiali się jak pokorić mango lub czy z mango może powstać jeż – zerknijcie tutaj.

Smacznego!

Read More
14Cze
ramen łódź warsztaty kulinarneMiso ramen

Miso ramen

Przepisy pochodzą z warsztatów Ramenove Love prowadzony przez Gosię Pindych, z restauracji „Quale”.

 

Bulion baza (na garnek 5l):

  • Jeden cały kurczak
  • Skrzydełka z indyka 2 szt
  • Szyja z indyka 1 szt
  • Marchew 0,4 kg
  • Pietruszka 0,2 kg
  • Seler 0,1 kg
  • Liść laurowy 5 szt
  • Ziele angielskie 5 szt
  • Liść kafiru 7 szt
  • Gwiazdka anyżu 3 szt
  • Chilli świeże 2 szt
  • Kolendra jeden mały pęczek
  • Grzyby shittake 5-10 szt
  • Zimna woda ok 3-5l (tak żeby wypełniła pozostałe w garnku miejsce)

Przygotowanie bulionu na ramen rozpoczynamy od dokładnego umycia i wyszorowania warzyw. Nie obieramy ich. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze do pieczenia. To samo robimy z mięsem. Płuczemy a następnie układamy na blasze do pieczenia. Obie blaszki umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st i czekamy aż wszystko się zarumieni, nawet lekko przypali. Układamy wszystko w garnku i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Bulion nie może bulgotać. Kiedy wywar wyparuję o ½ całej masy, dolewamy do pełna zimną wodą i gotujemy następne 2-3 godziny. Kiedy wywar osiągnie ciemny, głęboki kolor, pozbywamy się warzyw. Jeżeli mamy taką możliwość, przecedzamy przez drobne sito albo przez gazę. Do tak przygotowanego bulionu dodajemy algi konbu i gotujemy kolejne 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy algi i doprawiamy bulion pastą miso.

 

Miso Ramen:

Składniki:

  1. ⅓ wywaru bazowego
  2. pasta miso ok. 3-5 łyżek (do smaku)
  3. algi konbu ok. 50g

 

Miso Ramen to szybki do przygotowania ramen w oparciu o bulion, pastę miso i algi konbu z dodatkiem makaronu i jedwabistego tofu.

W tym:

  • Negi/ Karanegi, czyli posiekane końcówki pora, cebuli dymki lub szczypioru. Pierwsza wersja podawana jest klasycznie druga na ostro: z dodatkiem oleju z chilli.
  • Wakame lub Nori, czyli rodzaje glonów jakie dodaje się oryginalnie do ramenu.

 

Sałatka z wodorostów wakame:

  1. 50 g suszonych wodorostów wakame
  2. 1 marchewka
  3. 1 ½ lub 2 łyżki marynowanego imbiru
  4. 2 łyżki sezamu uprażonego
  5. 2 łyżki octu ryżowego
  6. 1 płaska łyżka miodu lub cukru trzcinowego
  7. kilka kropel oleju sezamowego
  8. 1 łyżeczka sosu sojowego
  9. szczypta chili

Marchewkę ścieramy na tarce, wkładamy do płaskiej miseczki, dodajemy resztę składników i zalewamy octem ryżowym rozmieszanym z miodem, próbujemy zalewę i ewentualnie dodajemy jeszcze miodu bądź octu. Miseczkę odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Krewetki w tempurze:

  1. 20 świeżych krewetek
  2. 200g mąki pszennej
  3. 200g mąki kukurydzianej
  4. 1 łyżeczka kurkumy

Krewetki płuczemy pod zimną wodą i obieramy z pancerzyków, zostawiamy jedynie ogonek. Usuwamy jelita i dokładnie płuczemy. Przekładamy na ręcznik papierowy i dokładnie suszymy, im bardziej krewetka będzie sucha tym lepiej będzie trzymać tempurę.
Tempurę przygotowujemy poprzez zmieszanie mąki pszennej i kukurydzianej w proporcjach 1:1 czyli “pół na pół”, dla koloru dodajemy mieloną kurkumę. Tak przygotowaną bazę zalewamy lodowatą wodą kiedy mamy pewność, że olej i krewetki są gotowe do smażenia.
Przygotowujemy również talerz lub miseczkę z mąką pszenną. Przed zanurzeniem krewetek w tempurze, obtaczamy je w mące, otrzepujemy w nadmiaru mąki, zanurzamy w tempurze i wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy do zrumienienia ok 2-4min. Przekładamy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar oleju. Tempurę przygotowujemy poprzez zmieszanie mąki pszennej i kukurydzianej w proporcjach 1:1 czyli “pół na pół”, dla koloru dodajemy mieloną kurkumę. Tak przygotowaną bazę zalewamy lodowatą wodą kiedy mamy pewność, że olej i krewetki są gotowe do smażenia.

Tofu marynowane:

  1. 2 łyżki oleju sezamowego
  2. 1 łyżeczka suszonej papryki (chili lub słodkiej)
  3. 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  4. 1/2 szklanki piwa

Tofu kroimy w kostkę ok 1cm x 1cm lub wedle własnego uznania. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, tak powstałą marynatą zalewamy tofu tak aby było całkowicie przykryte. Minimalny czas marynowania to 1,5-2h. Jeeli chcemy, żeby tofu było bardziej aromatyczne możemy je marynować nawet do 2 tygodni.

Makaron pszenny typu udon:

  1. 500 g mąki pszennej
  2. 20 g soli
  3. 250 ml wody o temperaturze ok. 50st

Sól rozpuścić w wodzie o temperaturze 40st. Gdy sól się rozpuści dodać mąkę i zamieszać. Dokładnie zagnieść ciasto i odstawić żeby odpoczęło min. 30min. Po przygotowaniu wszystkich składników możemy przejść do składania naszego ramenu w całość.

Przygotowujemy głęboką dużą misę i układamy w niej arkusz nori. Następnie układamy ugotowany makaron. Na makaronie układamy kolejno wszystkie pozostałe składniki tak, żeby wszystkie były dobrze widoczne. Poza składnikami podstawowymi możemy
udekorować nasz udon świeżymi warzywami takimi jak: marchewka, papryka, świeże pieczarki, grzyby shimeji lub enoki. Możemy również dodać czarny lub biały sezam, płatki chilli lub plasterki świeżej papryczki, liście kolendry. Zalewamy gorącym bulionem.

Smacznego !

Read More
11Paź
pizza pelnoziarnistaPizza w 15 minut

Pizza w 15 minut

Mega pyszny, prosty i szybki przepis z warsztatów kulinarnych z AnMa Centrum Dietetyki.

Składniki (na jedną pizzę):

  • pełnoziarnista tortilla
  • passata pomidorowa
  • szynka parmeńska (2 plasterki)
  • ulubione oliwki
  • suszone pomidory
  • rukola
  • starta mozarella
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz

Przygotowanie:

Tortillę smarujemy doprawioną passatą pomidorową.

Posypujemy startą mozarellą. Układamy szynkę parmeńską i ulubione dodatki: oliwki, suszone pomidory itp.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 5-7 minut. Po wyjęciu posypujemy rukolą i zjadamy.

Smacznego!

Read More
10Paź
makaron z cukini z pulpecikamiMakaron z cukinii z klopsikami mięsnymi

Makaron z cukinii z klopsikami mięsnymi

Przepis z warsztatów kulinarnych z AnMa Centrum Dietetyki.

Składniki (na cztery porcje):

  • ziemniak
  • mięso mielone drobiowe (400g)
  • cebula
  • 2 puszki pomidorów
  • 4 łyżki tartego, żółtego sera
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 cukinie
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaka i ubić z niego puree.

Do mięsa mielonego dodać posiekaną natkę pietruszki, puree z ziemniaka, cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Formować kulki i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso aż się zrumieni (około 10 minut).

W międzyczasie obrać cukinię i zrobić z niej spaghetti, można wykorzystać obieraczkę do warzyw. Wtedy powstanie tagliatelle.

Na patelni rozgrzać masło. Dodać makaron z cukinii. Smażyć chwilkę, a następnie wlać wodę i dusić chwilę aż cukinia będzie miękka. Następnie do pulpecików dodać passatę pomidorową. Doprawić według uznania: bazylią, papryką słodką, oregano. Dodać wyciśnięty czosnek. Pulpeciki podawać z makaronem z cukinii.

Można podawać z rukolą, posypane żółtym serem.

Smacznego!

Read More
6Cze
szparagi pieczoneSzparagi pieczone z boczkiem

Szparagi pieczone z boczkiem

Przepis mega szybki i pyszny. W sezonie na szparagi musicie koniecznie spróbować.

Składniki:

  • Zielone szparagi
  • Boczek w plastrach
  • Oliwa z oliwek
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Odłamujemy twarde końcówki szparagów (ok. 2-3 cm od końca). Pojedyńczo owijamy szparagi plasterkiem boczku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej szparagi. Całość skrapiamy delikatnie oliwą i pospyujemy świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wkładamy blachę ze szparagami na ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia boczku).

My bardzo lubimy szparagi w towarzystwie kaszy gryczanej podsmażonej z cebulką. Szklanka kefiru i szybki obiad gotowy !

 

Smacznego !

Read More
20Lut
baccaro lodz warsztaty kulinarneOmułki z tygrysią krewetką, karotenem i chili

Omułki z tygrysią krewetką, karotenem i chili

Zmysłowe morskie opowieści – przepis z naszych warsztatów Afrodyzjaki w kuchni. Danie bardzo smaczne, szybkie i spektakularne 🙂

 

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 1 kg muli
  • 5-6 krewetek tygrysich (po 1 sztuce na osobę)
  • Świeży imbir
  • Biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 150 ml soku marchewkowego jednodniowego
  • świeże ziolne chili
  • 250 g pomidorkó cherry
  • trawa cytrynowa (świeża lub suszona)
  • 4 liście limety kafir
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • Limonka
  • Kilka kropel sosu ostrygowego
  • Puszka mleka kokosowego
  • Olej kokosowy
  • Natka pietruszki lub kolendry

 

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek, chili i marchewkę drobno kroimy. Obieramy imbir.
Rozgrzewamy rondel /woka z odrobiną oleju kokosowego. Wrzucamy cebulę – krótko przesmażamy. Dodajemy czosnek, marchewkę, chili i imbir. Smażymy chwilę a nastęnie dodajemy kilka kropel sosu ostrygowego, liście limety kafir, trawę cytrynową i pastę curry. Całość mieszamy i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki. Smażymy chwilę po czym dodajemy sok marchewkowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy.

Mule płuczemy kilkukrotnie. Krewetki płuczemy, obieramy i czyścimy.

Mule dokładamy do rondla, zalewamy mlekiem kokosowym i przykrywamy. Po chwili dodajemy krewetki. Dusimy aż małże się otworzą. Skrapiamy sokiem z limonki. Przed podaniem posypujemy psoiekaną pietruszką lub kolendrą.

      

Smacznego !

Read More
2Lut
pstrąg w cieście francuskimPstrąg w cieście francuskim

Pstrąg w cieście francuskim

Pyszne, szybkie danie. Idealne na obiad lub kolację. Przepis pochodzi z warsztatów „Armenia na talerzu” prowadzonych przez Dianę Volokhova, autorkę bloga „Smaki Armenii

Składniki:

  • 3-4 filety z pstrąga (można zamienić inną rybą: solą, miruną)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • Papryka czerwona – 2-3 sztuki
  • Pomidory – 4-5 sztuk
  • Natka pietruszki, kolendra, szypiorek, koperek
  • Cebula 2-3 sztuki
  • Masło

 

Ryby filetujemy i zdejmujemy skórę. Jeżeli nie chcecie robić tego sami, kupcie gotowe filety.

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Wykładamy na blachę (można lekko posmarować tłuszczem). Na ciasto układamy filety ryby. Solimy i pieprzymy. Przykrywamy cebulą pokrojoną w krążki. Następnie układamy krążki pomidora i papryki. Całość pospypujemy posiekanymi ziołami.
Na wierzch układamy paski ciasta francuskiego – układamy wzór kratki (jak na zdjęciu). W otwory w „kratce” z ciasta wkłądamy kawałki masła. Całość smarujemy jajkiem rozbełtanym z odrobiną wody.

Pieczemy 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

     

Smacznego !

Read More
15Gru
ikona-baccaro-duza_przepisŚwiąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Przepis idealny na szybkie pierniczki dla każdego.

Składniki na około 50-60 pierniczków:

  • 400 g mąki
  • 100 g cukru pudru (można zastąpić brązowym cukrem)
  • 100 ml miodu
  • 100 g roztopionego masła (przestudzonego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody

 

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić tak żeby powstała jednolita masa. My używaliśmy na początku miksera a potem wyrabialiśmy ciasto ręcznie. Masa może być lekko klejąca.
Ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm – można w trakcie wałkowania podsypać mąką tak aby nie kleiło się do wałka.
Wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce.
Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni.

Studzimy a potem ozdabiamy według uznania 🙂

A, no i dodatkowa informacja – pierniczki bez kakao też są pyszne 🙂

  

Smacznego !

Przepis zainspirowany przepisem ze strony Moje wypieki
Read More
1Gru
trufle Baccaro ŁódźTrufle z białej czekolady z truskawkami i lawendą

Trufle z białej czekolady z truskawkami i lawendą

Idealne na popołudniowy deser, spotkanie z przyjaciółmi czy prezent dla najbliższych. Przepis pochodzi z warsztatów prowadzonych w naszej kuchni przez Klaudię Budny.

Składniki:

  • 200 g białej czekolady
  • 50 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 30 g masła
  • suszone truskawki
  • suszona lawenda

Wykonanie:

Czekoladę ze śmietaną i masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym samym czasie kruszymy drobno truskawki i siekamy lawendę. Po roztopieniu masę czekoladową łączymy z truskawkami i lawendą. Przelwamy do naczynia/foremki. Masy nie wlewajmy zbyt grubo – spowodowałoby to zbyt długie tężenie. Naczynie wstawiamy do lodówki.

Trufle możemy przygotować też z czekolady mlecznej lub gorzkiej.

Po stężeniu masy, wyjmujemy ją z lodóki, łyżeczką formujemy kulki. Obtaczamy je w kakao, wiórkach kokosowych, orzechach, suszonych truskawkach lub innym dodatku. Sami zdecydujcie co lubicie najbardziej 🙂
Gotowe trufle układamy na talerzu lub w papilotkach.

DSC_0994 DSC_0995 DSC_0998 DSC_1000 DSC_1010 dsc_0235_31135697892_o DSC_0135 DSC_0131
Smacznego !

Read More
17Lis
pasta z fasoli baccaroPasta z czerwonej fasoli z orzechami włoskimi, papryką i kolendrą

Pasta z czerwonej fasoli z orzechami włoskimi, papryką i kolendrą

Przepis pochodzi z warsztatów „Armenia na talerzu”, prowadzonych przez Dianę Volokhova, autorkę bloga Smaki Armenii.

Składniki:

  • 1 puszka fasoli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • słodka papryka mielona
  • sól i pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • ocet winny czerwony/ czerwone wino
  • orzechy włoskie
  • kolendra
  • pietruszka

 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy trochę masła i oleju.

Najpierw podsmażamy cebulę, którą możemy lekko posolić. Dzięki temu puści wodę i się nie przypali.

Kiedy cebula złapie kolor, dodajemy posiekany czosnek i orzechy włoskie, które wcześniej podpiekamy w piekarniku.

Całość krótko podsmażamy i dodajemy odsączoną fasolę. Doprawiamy słodką papryką. Dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość podsmażamy ok. 3-5 minut. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

Przekładamy do miski i krótko blendujemy ale nie do powstania jednolitej masy. Ponownie wkładamy na patelnię, możemy podlać czerwonym winem lub czerwonym octem winnym. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną kolendrę.

Do podania przygotowujemy sos: blendujemy jogurt grecki i natkę pietruszki.

Pastę można podawać jako dodatek do kanapek lub jako przekąskę.

Smacznego !

DSC_0790 DSC_0795 DSC_0799 DSC_0802

 

Read More
  • 1
  • 2