Category : wszystkie

Kuchnia Baccaro > wszystkie
6Cze
szparagi pieczoneSzparagi pieczone z boczkiem

Szparagi pieczone z boczkiem

Przepis mega szybki i pyszny. W sezonie na szparagi musicie koniecznie spróbować.

Składniki:

  • Zielone szparagi
  • Boczek w plastrach
  • Oliwa z oliwek
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Odłamujemy twarde końcówki szparagów (ok. 2-3 cm od końca). Pojedyńczo owijamy szparagi plasterkiem boczku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej szparagi. Całość skrapiamy delikatnie oliwą i pospyujemy świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wkładamy blachę ze szparagami na ok. 15 minut (do lekkiego zrumienienia boczku).

My bardzo lubimy szparagi w towarzystwie kaszy gryczanej podsmażonej z cebulką. Szklanka kefiru i szybki obiad gotowy !

 

Smacznego !

Read More
20Lut
baccaro lodz warsztaty kulinarneOmułki z tygrysią krewetką, karotenem i chili

Omułki z tygrysią krewetką, karotenem i chili

Zmysłowe morskie opowieści – przepis z naszych warsztatów Afrodyzjaki w kuchni. Danie bardzo smaczne, szybkie i spektakularne 🙂

 

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 1 kg muli
  • 5-6 krewetek tygrysich (po 1 sztuce na osobę)
  • Świeży imbir
  • Biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 150 ml soku marchewkowego jednodniowego
  • świeże ziolne chili
  • 250 g pomidorkó cherry
  • trawa cytrynowa (świeża lub suszona)
  • 4 liście limety kafir
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • Limonka
  • Kilka kropel sosu ostrygowego
  • Puszka mleka kokosowego
  • Olej kokosowy
  • Natka pietruszki lub kolendry

 

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek, chili i marchewkę drobno kroimy. Obieramy imbir.
Rozgrzewamy rondel /woka z odrobiną oleju kokosowego. Wrzucamy cebulę – krótko przesmażamy. Dodajemy czosnek, marchewkę, chili i imbir. Smażymy chwilę a nastęnie dodajemy kilka kropel sosu ostrygowego, liście limety kafir, trawę cytrynową i pastę curry. Całość mieszamy i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki. Smażymy chwilę po czym dodajemy sok marchewkowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy.

Mule płuczemy kilkukrotnie. Krewetki płuczemy, obieramy i czyścimy.

Mule dokładamy do rondla, zalewamy mlekiem kokosowym i przykrywamy. Po chwili dodajemy krewetki. Dusimy aż małże się otworzą. Skrapiamy sokiem z limonki. Przed podaniem posypujemy psoiekaną pietruszką lub kolendrą.

      

Smacznego !

Read More
2Lut
pstrąg w cieście francuskimPstrąg w cieście francuskim

Pstrąg w cieście francuskim

Pyszne, szybkie danie. Idealne na obiad lub kolację. Przepis pochodzi z warsztatów „Armenia na talerzu” prowadzonych przez Dianę Volokhova, autorkę bloga „Smaki Armenii

Składniki:

  • 3-4 filety z pstrąga (można zamienić inną rybą: solą, miruną)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • Papryka czerwona – 2-3 sztuki
  • Pomidory – 4-5 sztuk
  • Natka pietruszki, kolendra, szypiorek, koperek
  • Cebula 2-3 sztuki
  • Masło

 

Ryby filetujemy i zdejmujemy skórę. Jeżłei nie chcecie robić tego sami, kupcie gotowe filety.

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Wykładamy na blachę (można lekko posmarować tłuszczem). Na ciasto układamy filety ryby. Solimy i pieprzymy. Przykrywamy cebulą pokrojoną w krążki. Następnie układamy krążki pomidora i papryki. Całość pospypujemy posiekanymi ziołami.
Na wierzch układamy paski ciasta francuskiego – układamy wzór kratki (jak na zdjęciu). W otwory w „kratce” z ciasta wkłądamy kawałki masła. Całość smarujemy jajkiem rozbełtanym z odrobiną wody.

Pieczemy 45 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

     

Smacznego !

Read More
15Gru
ikona-baccaro-duza_przepisŚwiąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Przepis idealny na szybkie pierniczki dla każdego.

Składniki na około 50-60 pierniczków:

  • 400 g mąki
  • 100 g cukru pudru (można zastąpić brązowym cukrem)
  • 100 ml miodu
  • 100 g roztopionego masła (przestudzonego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody

 

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić tak żeby powstała jednolita masa. My używaliśmy na początku miksera a potem wyrabialiśmy ciasto ręcznie. Masa może być lekko klejąca.
Ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm – można w trakcie wałkowania podsypać mąką tak aby nie kleiło się do wałka.
Wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce.
Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni.

Studzimy a potem ozdabiamy według uznania 🙂

A, no i dodatkowa informacja – pierniczki bez kakao też są pyszne 🙂

  

Smacznego !

Przepis zainspirowany przepisem ze strony Moje wypieki
Read More
1Gru
trufle Baccaro ŁódźTrufle z białej czekolady z truskawkami i lawendą

Trufle z białej czekolady z truskawkami i lawendą

Idealne na popołudniowy deser, spotkanie z przyjaciółmi czy prezent dla najbliższych. Przepis pochodzi z warsztatów prowadzonych w naszej kuchni przez Klaudię Budny.

Składniki:

  • 200 g białej czekolady
  • 50 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 30 g masła
  • suszone truskawki
  • suszona lawenda

Wykonanie:

Czekoladę ze śmietaną i masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym samym czasie kruszymy drobno truskawki i siekamy lawendę. Po roztopieniu masę czekoladową łączymy z truskawkami i lawendą. Przelwamy do naczynia/foremki. Masy nie wlewajmy zbyt grubo – spowodowałoby to zbyt długie tężenie. Naczynie wstawiamy do lodówki.

Trufle możemy przygotować też z czekolady mlecznej lub gorzkiej.

Po stężeniu masy, wyjmujemy ją z lodóki, łyżeczką formujemy kulki. Obtaczamy je w kakao, wiórkach kokosowych, orzechach, suszonych truskawkach lub innym dodatku. Sami zdecydujcie co lubicie najbardziej 🙂
Gotowe trufle układamy na talerzu lub w papilotkach.

DSC_0994 DSC_0995 DSC_0998 DSC_1000 DSC_1010 dsc_0235_31135697892_o DSC_0135 DSC_0131
Smacznego !

Read More
17Lis
pasta z fasoli baccaroPasta z czerwonej fasoli z orzechami włoskimi, papryką i kolendrą

Pasta z czerwonej fasoli z orzechami włoskimi, papryką i kolendrą

Przepis pochodzi z warsztatów „Armenia na talerzu”, prowadzonych przez Dianę Volokhova, autorkę bloga Smaki Armenii.

Składniki:

  • 1 puszka fasoli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • słodka papryka mielona
  • sól i pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • ocet winny czerwony/ czerwone wino
  • orzechy włoskie
  • kolendra
  • pietruszka

 

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy trochę masła i oleju.

Najpierw podsmażamy cebulę, którą możemy lekko posolić. Dzięki temu puści wodę i się nie przypali.

Kiedy cebula złapie kolor, dodajemy posiekany czosnek i orzechy włoskie, które wcześniej podpiekamy w piekarniku.

Całość krótko podsmażamy i dodajemy odsączoną fasolę. Doprawiamy słodką papryką. Dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość podsmażamy ok. 3-5 minut. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

Przekładamy do miski i krótko blendujemy ale nie do powstania jednolitej masy. Ponownie wkładamy na patelnię, możemy podlać czerwonym winem lub czerwonym octem winnym. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną kolendrę.

Do podania przygotowujemy sos: blendujemy jogurt grecki i natkę pietruszki.

Pastę można podawać jako dodatek do kanapek lub jako przekąskę.

Smacznego !

DSC_0790 DSC_0795 DSC_0799 DSC_0802

 

Read More
7Lis
salatka bulgur i hummus BaccaroSałatka z kaszy bulgur z hummusem

Sałatka z kaszy bulgur z hummusem

Przepis pochodzi z warsztatów „Zdrowa kuchnia: kasze”, które prowadziła Edyta Stępczyńska – autorka bloga „Zakręcony Wege Obiad”.

Składniki:

  • 200 g kaszy bulgur,
  • pomidorki koktajlowe,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • olej.

Składniki na hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2-3 łyżki tahiny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • kilka pomidorów suszonych (z oleju),
  • sól, pieprz, kumin.

Przygotowanie hummusu:

Ciecierzycę miksujemy z dodatkiem tahini, pomidorów suszonych, sokiem z cytryny. W trakcie miksowania można dolać odrobinę oleju z suszonych pomidorów – tak żeby powstała jednolita masa. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kuminem.

Przygotowanie sałatki:

Kaszę gotujemy około 10-15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ostudzoną kaszę mieszamy z hummusem.

Pomidorki koktajlowe kroimy wg. uznania. Natkę pietruszki siekamy drobno. salatka krojenie

Do miski z kaszą i hummusem dodajemy pomidorki i natkę. Doprawiamy do smaku. salatka mieszanie

Tak przygotowana sałatka jest świetna na lunch, kolację lub jako przekąska na spotkaniu ze znajomymi. Można ją zabrać do pracy lub na wycieczkę. salatka bulgur i hummus baccaro

Smacznego !

 

Read More
13Paź
tarta z kurkami Baccaro warsztaty kulinarneMinitarty na cieście francuskim z kurkami, orzechami włoskimi i rukolą

Minitarty na cieście francuskim z kurkami, orzechami włoskimi i rukolą

Przepis wyprobowaliśmy na naszych warsztatach z tart, prowadzonych przez Klaudię Budny 🙂

Składniki na 4 minitarty:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego – oczywiście można przygotować je samemu jeżeli mamy na to czas 🙂
  • 300 g świeżych kurek
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 50g parmezanu
  • 100 g ulubionego sera pleśniowego (polecamy ser typu blue)
  • natka pietruszki
  • 50g orzechów włoskich
  • sól, cukier/miód
  • do dekoracji – rukola, oliwa.

Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy – na rozgrzanej patelni szklimy oba składniki. _DSD2364-1_M

Umyte kurki kroimy drobno (bądź grubo) – ale tak aby wszystkie miały tę samą wielkość. Dodajemy do cebuli, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na koniec całość lekko słodzimy miodem lub cukrem – w zależności od tego co mamy na podorędziu :). Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.minitarta z kurkami baccaro

Ciasto francuskie kroimy na 8 równych części. Składamy dwie części razem (jeden prostokąt na drugi tak by powstały cztery podwójne prostokąty – dzięki temu tarta będzie grubsza). Lekko dociskamy je do siebie. Na tak przygotowane 4 części nakładamy farsz, posiekane orzechy, pokruszony ser pleśniowy i starty parmezan. Można brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem (wtedy będą bardziej złociste).

 

 

Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 170 stopni, do czasu aż ciasto się zrumieni.

Po wyjęciu z piekarnika na wierzch kładziemy rukolę, skrapiamy oliwą i … zjadamy. minitarta z kurkami

 

 

 

Smacznego ! 

 

Read More
15Lut
salatka-1024x768Sycylijska sałatka z pomarańczy

Sycylijska sałatka z pomarańczy

Składniki dla 1-2 osób :

  • 1 duża pomarańcza
  • 1 cebula czerwona
  • kilka czarnych oliwek
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa extra vergine lub aromatyzowana (cytrynowa lub pomarańczowa)

Wykonanie:

Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry. Układamy na talerzu. Posypujemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w małe talarki oliwki. Posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem, skrapiamy oliwą… Smacznego !

 

Read More
15Lut
SONY DSCOssobuco z cydrem z zielonym groszkiem i gremoladą

Ossobuco z cydrem z zielonym groszkiem i gremoladą

Składniki dla 4 osób :

  • 4 medaliony z giczy cielęcej (każdy o wadze około 200 g)
  • 50 g masła
  • 20 gr mąki pszennej
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 450 g zielonego groszku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 kieliszek cydru
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • bulion mięsny
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz


Wykonanie:

Błonkę wokół medalionu nacinamy w kilku miejscach i owijamy sznurkiem kuchennym, żeby podczas duszenia zachował regularny kształt. Obtaczamy starannie w mące pszennej. W rondlu z masłem dusimy do miękkości cebulę i czosnek, podlewając bulionem mięsnym. Odstawiamy „sofritto”. Na patelni z oliwą i masłem obsmażamy medaliony z giczy i podlewany cydrem, odparowujemy, dodajemy sofritto i dodajemy kilka łyżek wazowych bulionu mięsnego. Dusimy około 60 minut. W międzyczasie gotujemy al dente zielony groszek (mrożony) i odcedzamy. Do medalionów cielęcych dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego (choć można nie dodać wcale – kwestia gustu), dodajemy groszek i dolewamy łyżkę bulionu, dusimy około 10 minut ( do miękkości). Przygotowujemy gremoladę z posiekanej pietruszki, przeciśniętego przez praskę czosnku i startej skórki z cytryny. Dodajemy gremoladę do medalionów z giczy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z risotto.

Read More