Category : Przepisy

Kuchnia Baccaro > Przepisy
13Paź
tarta z kurkami Baccaro warsztaty kulinarneMinitarty na cieście francuskim z kurkami, orzechami włoskimi i rukolą

Minitarty na cieście francuskim z kurkami, orzechami włoskimi i rukolą

Przepis wyprobowaliśmy na naszych warsztatach z tart, prowadzonych przez Klaudię Budny 🙂

Składniki na 4 minitarty:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego – oczywiście można przygotować je samemu jeżeli mamy na to czas 🙂
  • 300 g świeżych kurek
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 50g parmezanu
  • 100 g ulubionego sera pleśniowego (polecamy ser typu blue)
  • natka pietruszki
  • 50g orzechów włoskich
  • sól, cukier/miód
  • do dekoracji – rukola, oliwa.

Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy – na rozgrzanej patelni szklimy oba składniki. _DSD2364-1_M

Umyte kurki kroimy drobno (bądź grubo) – ale tak aby wszystkie miały tę samą wielkość. Dodajemy do cebuli, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na koniec całość lekko słodzimy miodem lub cukrem – w zależności od tego co mamy na podorędziu :). Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.minitarta z kurkami baccaro

Ciasto francuskie kroimy na 8 równych części. Składamy dwie części razem (jeden prostokąt na drugi tak by powstały cztery podwójne prostokąty – dzięki temu tarta będzie grubsza). Lekko dociskamy je do siebie. Na tak przygotowane 4 części nakładamy farsz, posiekane orzechy, pokruszony ser pleśniowy i starty parmezan. Można brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem (wtedy będą bardziej złociste).

 

 

Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 170 stopni, do czasu aż ciasto się zrumieni.

Po wyjęciu z piekarnika na wierzch kładziemy rukolę, skrapiamy oliwą i … zjadamy. minitarta z kurkami

 

 

 

Smacznego ! 

 

Read More
15Lut
salatka-1024x768Sycylijska sałatka z pomarańczy

Sycylijska sałatka z pomarańczy

Składniki dla 1-2 osób :

  • 1 duża pomarańcza
  • 1 cebula czerwona
  • kilka czarnych oliwek
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa extra vergine lub aromatyzowana (cytrynowa lub pomarańczowa)

Wykonanie:

Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry. Układamy na talerzu. Posypujemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w małe talarki oliwki. Posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem, skrapiamy oliwą… Smacznego !

 

Read More
15Lut
SONY DSCOssobuco z cydrem z zielonym groszkiem i gremoladą

Ossobuco z cydrem z zielonym groszkiem i gremoladą

Składniki dla 4 osób :

  • 4 medaliony z giczy cielęcej (każdy o wadze około 200 g)
  • 50 g masła
  • 20 gr mąki pszennej
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 450 g zielonego groszku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 kieliszek cydru
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • bulion mięsny
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz


Wykonanie:

Błonkę wokół medalionu nacinamy w kilku miejscach i owijamy sznurkiem kuchennym, żeby podczas duszenia zachował regularny kształt. Obtaczamy starannie w mące pszennej. W rondlu z masłem dusimy do miękkości cebulę i czosnek, podlewając bulionem mięsnym. Odstawiamy „sofritto”. Na patelni z oliwą i masłem obsmażamy medaliony z giczy i podlewany cydrem, odparowujemy, dodajemy sofritto i dodajemy kilka łyżek wazowych bulionu mięsnego. Dusimy około 60 minut. W międzyczasie gotujemy al dente zielony groszek (mrożony) i odcedzamy. Do medalionów cielęcych dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego (choć można nie dodać wcale – kwestia gustu), dodajemy groszek i dolewamy łyżkę bulionu, dusimy około 10 minut ( do miękkości). Przygotowujemy gremoladę z posiekanej pietruszki, przeciśniętego przez praskę czosnku i startej skórki z cytryny. Dodajemy gremoladę do medalionów z giczy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z risotto.

Read More
  • 1
  • 2