fbpx

RamenoweLove

Kuchnia Baccaro > RamenoweLove

13 czerwca 2021 (niedziela)
godz. 16.00
czas trwania: ok. 4 godz.
cena: 240 zł

MENU

Najprościej powiedzieć o ramenie, że to makaron z aromatycznym bulionem oraz specjalnie przygotowanymi dodatkami. Na warsztatach nauczymy się:

– gotować bulion
– przygotujemy makaron i omówimy jego rodzaje
– przygotujemy i omówimy dodatki wraz z używanym tare, czyli sosem / pastą nadającą charakter ramen i często kwalifikującą rodzaj ramen oraz japońskie nazewnictwo i rodzaje dodatków
– oleje smakowe
 Menu:
1. Miso ramen z Hokkaido – klasyczny ramen z mieszanką past miso z tłuczonym sezamem, olejem sezamowym i chilli
 dodatki:
– pieczona dynia
– kukurydza w tempurze
– liście kapusty pakczoj
– kiełki fasoli mung
– dymka
– nori
– makaron
2. Shoyu Ramen – klarowny ramen na bazie kilku gatunków grzybów i sosu sojowego,  z dodatkiem oleju z cebulą, imbirem i gruszką
 dodatki:
– kluseczki na parze z karmelizowanym selerem
– grzyby enoki i por stir fry
– fermentowany bambus
– marynowany imbir
– wakame
– kiełki groszku cukrowego
– makaron
3. Tantan ramen – gęsty, kremowy, ostry ramen z dodatkiem pieprzu syczuańskiego, aby podkreślić jego charakter, z fermentowaną pastą z czarnej fasoli
 dodatki:
– marynowany i smażony tempeh
– pakczoj stir fry
– marynowane jajo na półmiękko
– kiełki fasoli mung
– dymka
– gomasio – sezam utarty z wakame, pieprzem syczuańskim i solą

Zapisy :

warsztaty@baccaro.pl

Monika Kochanek

 w dorosłe życie weszła studiując filozofię na łódzkim uniwersytecie, a żeby się utrzymać dorabiała w nieistniejącym już klubie Stereo Krogs, w którym zaczęła się jej przygoda z gastronomią. Studiów nie ukończyła, podobnie jak pracy w gastronomii, w której realizuje się i rozwija do dziś! Pracowała w znanych łódzkich restauracjach: Piknik, Mitmi, Spółdzielnia, czy Motywy, przez kilka lat szlifowała warsztat w Krakowie, m.in. w restauracji z wyróżnieniem Michellin Ancora oraz w kilku włoskich restauracjach, dzięki czemu kuchnia włoska nie ma dla niej tajemnic. Powróciła do Łodzi, gdzie zdobyte doświadczenie pozwoliło jej objąć stanowisko szefa kuchni w restauracji najpierw w bistro Williamsburg, a niewiele później w Klubie Wino. Odkąd zaczęła gotować przeczytała setki książek kucharskich i tysiące numerów gazet branżowych, była uczestniczą wielu szkoleń i warsztatów, z których czerpała inspirację i świadomość, co jest naprawdę ważne w pracy z ludźmi i dla ludzi. Dwa lata temu postanowiła porzucić gotowanie mięsa oraz ryb i zaczęła rozwijać swój warsztat w kuchni roślinnej, która stała się jej konikiem. Prowadziła kilka warsztatów w przestrzeni na ul. Piotrkowskiej 217 oraz w muzeum sztuki w Łodzi. Marzy o własnej restauracji, w której będzie łączyła nowoczesne techniki i zdobytą wiedzę, aby serwować kuchnię roślinną w najlepszym wydaniu, miłość do wina i pasję do przyjmowania gości najlepiej jak to możliwe.