fbpx

Roślinna Azja – warsztaty online

Kuchnia Baccaro > Roślinna Azja – warsztaty online

11 grudnia 2020 (piątek)
godz. 18.00
czas trwania: ok. 2- 2,5 godz.
cena: 130 zł

MENU

W zależności od regionu, w którym się znajdziemy w Azji, zjada się bardzo dużo lub wcale mięsa. Jednak w każdym miejscu znajdziemy wegańskie potrawy lub owe wersje mięsnych dań. Na warsztatach chcę pokazać kilka klasyków w roślinnym wydaniu.
 1. Seler Kung Pao – rodzaj pikantnego gulaszu z prowincji Syczuan z papryką i porem oraz charakterystycznymi dodatkami, jak sezam, orzeszki ziemne, sos sojowy, imbir, czy pieprz syczuanski. Danie wprost od singapurskich buddystow pełne piątego smaku!
 2. Laksa z fasolką – singaoursko – malezyjska zupa, o słodko ostrym smaku, pełna wpływów obu miejsc, jak mleko kokosowe, trawa cytryniwa, czy kurkuma, podawana z makaronem ryżowym i fasolką lub innymi warzywami
 3. Deser – smażone pączki z mango i kokosem nic dodać nic ująć
Tydzień przed warsztatami prześlemy Wam mailem listę zakupów (proporcje dla 2 osób) i niezbędnych do gotowania sprzętów , a w dniu warsztatów otrzymacie od nas link do spotkania online.

Zapisy :

warsztaty@baccaro.pl

Monika Kochanek

 w dorosłe życie weszła studiując filozofię na łódzkim uniwersytecie, a żeby się utrzymać dorabiała w nieistniejącym już klubie Stereo Krogs, w którym zaczęła się jej przygoda z gastronomią. Studiów nie ukończyła, podobnie jak pracy w gastronomii, w której realizuje się i rozwija do dziś! Pracowała w znanych łódzkich restauracjach: Piknik, Mitmi, Spółdzielnia, czy Motywy, przez kilka lat szlifowała warsztat w Krakowie, m.in. w restauracji z wyróżnieniem Michellin Ancora oraz w kilku włoskich restauracjach, dzięki czemu kuchnia włoska nie ma dla niej tajemnic. Powróciła do Łodzi, gdzie zdobyte doświadczenie pozwoliło jej objąć stanowisko szefa kuchni w restauracji najpierw w bistro Williamsburg, a niewiele później w Klubie Wino. Odkąd zaczęła gotować przeczytała setki książek kucharskich i tysiące numerów gazet branżowych, była uczestniczą wielu szkoleń i warsztatów, z których czerpała inspirację i świadomość, co jest naprawdę ważne w pracy z ludźmi i dla ludzi. Dwa lata temu postanowiła porzucić gotowanie mięsa oraz ryb i zaczęła rozwijać swój warsztat w kuchni roślinnej, która stała się jej konikiem. Prowadziła kilka warsztatów w przestrzeni na ul. Piotrkowskiej 217 oraz w muzeum sztuki w Łodzi. Marzy o własnej restauracji, w której będzie łączyła nowoczesne techniki i zdobytą wiedzę, aby serwować kuchnię roślinną w najlepszym wydaniu, miłość do wina i pasję do przyjmowania gości najlepiej jak to możliwe.