fbpx

Kiszonki

25  marca 2017 (sobota)
godz. 13.00
czas trwania : ok. 3 godz.
cena : 110 zł

MENU

Warsztaty rozpoczną się krótkim wprowadzeniem na temat procesu fermentacji mlekowej, naturalnej metody konserwacji żywności. Ludka podzieli się z nami swoimi doświadczeniami, opowie o tym co, jak i dlaczego warto kisić, aby cieszyć się probiotyczną, zdrową, różnorodną żywnością w swoim domu.

Menu :

1. Degustacja różnych kiszonek po której uczestnicy będą mogli zadecydować co będą kisić.

– spróbujemy także zakwasu z pietruszki i selera, chlebka z kaszy gryczanej, oraz fermentowanego twarożku ze słonecznika.

Po degustacji przygotujemy :

Słoik nr 1  : Kiszona rzodkiewka (jedna z najbardziej lubianych przed uczestników i bardzo lubiana przez dzieci)

Słoik nr 2 : Do wyboru uczestnika biała kapusta z ananasem, marchewką i papryczką chilli lub czerwona kapusta z buraczkami, jabłkiem i gniecionym czarnym pieprzem

Słoik nr 3 : Różnokolorowa kiszonka – warstwowo ułożymy w słoikach kolorowe warzywa – kalafior, czerwoną i żółtą paprykę, dynię, marchewkę, rzodkiew, cukinię itp. Każdy doprawi ją wg swojego pomysłu świeżymi i suszonymi ziołami oraz przyprawami.

Słoik nr 4 : Do wyboru uczestnika: zakwas z pietruszki i selera lub zakwas buraczany.

Każdy z uczestników przynosi 4 litrowe słoiki z zakrętkami 🙂

 

Zapisy :
kontakt@baccaro.pl lub telefonicznie 694 414 756

Ludka Kurowska

Zakochana w roślinach jadalnych, pasjami przygotowuje kiszonki i zakwasy. Odsłoni nam rąbek tajemnicy fermentacji. Opowie o tym co, jak i dlaczego warto kisić.