Niedzielne śniadaniowanie

Kuchnia Baccaro > Warsztaty > Niedzielne śniadaniowanie

27 października 2019 (niedziela)
godz. 11.00
czas trwania: ok. 4 godz.
cena: 180 zł

MENU

Jesień sprzyja późnym, leniwym śniadaniom. U nas dodatkowo będzie pysznie.

Menu:

  1. Chleb tostowy.
    Szybki chleb tostowy na maślance i świeżych drożdżach
  2. Prosty chleb z ziarnami.
    Szybki chleb, nie wymagający wyrabiania. Z chrupiącą skórką, doskonały do zamrażania.
  3. Jaglanka na mleku kokosowym z karmelizowanymi śliwkami(GF, LF, VEG).
    Alternatywa dla klasycznej owsianki. Wszystkie składniki użyte są bezglutenowe, bez laktozy i możemy też użyć syropu z agawy lub daktylowego do karmelizowania śliwek.
  4. Dutch baby z owocami i kremem mascarpone.
    Puchata i chrupiąca wersja naleśnika, zapiekanego w piekarniku w żeliwnej lub ceramicznej formie. Żeby przygotować dutch baby będziemy potrzebować odpowiednie formy żaroodporne lub żeliwne patelenki. Jeżeli nie macie na stanie patelni to mogą się sprawdzić małe formy na tarteletki, formy na brulee itp.
  5. Tosty francuskie z chleba tostowego na słodko i wytrawnie.
    Tosty przygotujemy ze zrobionego wcześniej chleba z ziarnami. Jednego tosta możemy przygotować z syropem klonowym i smażonymi bananami a drugiego również z syropem klonowym ale do tego boczek i ser mimolette.
  6. “Brioche” z kaszanką, boczkiem i jajkiem poché.
    Brioche przygotujemy używając zrobionego wcześniej chleba tostowego. Głównym punktem będzie tutaj nauczenie jak poprawnie przygotowywać jajka poché.

Zapisy :
warsztaty@baccaro.pl

Gosia Pindych

Absolwentka Ogólnokształcącej Szkoły Plastycznej w Łodzi oraz Architektury i Urbanistyki na Uniwersytecie Artystycznym w Poznaniu, która do profesjonalnej kuchni trafiła w ramach… kary za nadużywanie Instagrama!
Ze studenckiego mieszkania, które w przerwach między zajęciami na uczelni stawało się kulinarnym laboratorium, Gosia trafiła na praktyki do profesjonalnej kuchni. Bliscy byli przekonani, że kilka dni ciężkiej pracy w “gastro” otworzy Gosi
oczy i pomoże wybrać właściwą ścieżkę. Pomogło. Miesiąc później, ku przerażeniu rodziny, Gosia pożegnała architekturę by oddać się gotowaniu.
Concordia Taste w Poznaniu, Bo. Poznań, Krew i Woda w Gdyni czy Senses w Warszawie (jedna z dwóch polskich restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin) to kolejne miejsca, w których dzięki wsparciu doświadczonych i utytułowanych szefów kuchni Gosia mogła rozwijać swoje pasje i zdobywać doświadczenie.
Po czterech latach na głębokich wodach profesjonalnej gastronomii, Gosia Pindych wróciła do Łodzi.