KURSY

Nastolatki gotują

II Edycja – styczeń 2024.

III Edycja – kwiecień 2024.

Warsztaty kulinarne

Imprezy prywatne

Tego Mi Trzeba!

Vouchery

dla biznesu

Spotkania integracyjne

Przestrzeń do wynajęcia

Zestawy prezentowe

Społeczna odpowiedzialność biznesu

Warsztaty

Vouchery

Przepisy

Galeria

Sklep

Kontakt

RAMENOWE LOVE

Data

23 - 29 maj 2021

Godzina

16:00 - 20:00

Koszt

220,00 PLN

Najprościej powiedzieć o ramenie, że to makaron z aromatycznym bulionem oraz specjalnie przygotowanymi dodatkami. Na warsztatach nauczymy się:

  • gotować bulion
  • przygotujemy makaron i omówimy jego rodzaje
  • przygotujemy i omówimy dodatki wraz z używanym tare, czyli sosem / pastą nadającą charakter ramen i często kwalifikującą rodzaj ramen oraz japońskie nazewnictwo i rodzaje dodatków
  • oleje smakowe
 Menu:
1. Miso ramen z Hokkaido – klasyczny ramen z mieszanką past miso z tłuczonym sezamem, olejem sezamowym i chilli
 dodatki:
  • pieczona dynia
  • kukurydza w tempurze
  • liście kapusty pakczoj
  • kiełki fasoli mung
  • dymka
  • nori
  • makaron
2. Shoyu Ramen – klarowny ramen na bazie kilku gatunków grzybów i sosu sojowego,  z dodatkiem oleju z cebulą, imbirem i gruszką
 dodatki:
  • kluseczki na parze z karmelizowanym selerem
  • grzyby enoki i por stir fry
  • fermentowany bambus
  • marynowany imbir
  • wakame
  • kiełki groszku cukrowego
  • makaron
3. Tantan ramen – gęsty, kremowy, ostry ramen z dodatkiem pieprzu syczuańskiego, aby podkreślić jego charakter, z fermentowaną pastą z czarnej fasoli
 dodatki:
  • marynowany i smażony tempeh
  • pakczoj stir fry
  • marynowane jajo na półmiękko
  • kiełki fasoli mung
  • dymka
  • gomasio – sezam utarty z wakame, pieprzem syczuańskim i solą

Monika Kochanek

Organizator

Monika Kochanek