fbpx

Warsztaty serowarskie II termin

Kuchnia Baccaro > Warsztaty > Warsztaty serowarskie II termin

17 lutego 2018 (sobota)
godz. 17.00
czas trwania : ok. 4 godz.
cena: 150 zł

MENU

W ciągu czterech godzin dowiemy się co to jest ser, jakie jest niezbędne wyposażenie do robienia sera w domu. Zrobimy też jeden z najprostszych serów – ser w typie sera korycińskiego. Poznamy metody wzbogacania smaku za pomocą dodatków naturalnych oraz kolorowania serów naturalnymi metodami.
Wyjdziemy z warsztatów z naszym „dzieckiem”, wykonanym samodzielnie serem w niedużej foremce, którą będziecie mogli wykorzystać w domu w celu dalszego produkowania domowego sera.

Scenariusz spotkania:

  1. Co to jest ser i czym się różni ser z mleka krowiego, koziego i owczego
  2. Rodzaje serów
  3. Co potrzebujemy do robienia serów- wyposażenie i dodatki
  4. Schemat robienia serów niedojrzewających
  5. Robimy ser typu korycinski
  6. Jakie dodatki można zastosować do serów
  7. Wykończenie sera – to co zrobimy w domu
  8. Jak przechowywać ser
  9. Czy serwatkę wylewamy?
  10. Podsumowanie jak zrobić ser w domu

Kolejne, planowane warsztaty z cyklu:

  1. Sery półtwarde i twarde. Czy do żółtego sera potrzebne są żółtka?
  2. Robimy sery pleśniowe i parzone – do cierpliwych świat należy.

Zapisy :
warsztaty@baccaro.pl telefonicznie 694 414 756

Romuald Maria Walewski

z wykształcenia matematyk-informatyk. W świecie produkcji własnego jedzenia znalazł się 15 lat temu rozpoczynając od produkcji własnego chleba. 12 lat temu do chleba dołączył własne wędliny i wędzonki.

Serowarstwo zawsze było jego marzeniem. Dzięki kontaktom z producentką serów farmerskich, krok po kroku poznał świat mleka i produktów z niego pochodzących. Jest pasjonatem domowych wyrobów i każdą wolną chwilę spędza na studiowaniu technologii produkcji serów farmerskich.