fbpx

Warsztaty serowarskie: poziom 2

Kuchnia Baccaro > Warsztaty > Warsztaty serowarskie: poziom 2

4 marca 2018 (niedziela)
godz. 11.00
czas trwania : ok. 4 godz.
cena:  150 zł + 50 zł kaucja zwrotna za formę do sera

MENU

Po 4-5 godzinach będziemy potrafili robić ser półtwardy typu gouda czy twardy typu parmezan. Do uczestnictwa w tych warsztatach niezbędna będzie wiedza z pierwszych warsztatów. Znając metody tworzenia skrzepu opanujemy technologię domowego tworzenia skrzepu i osuszania ziaren skrzepu serowego. Dowiemy się od czego zależy twardość sera. Wyjdziemy każdy z serem, który będziemy musieli wykończyć w domu. Tego się też dowiemy co z nim zrobić.

Scenariusz spotkania:

  1. Rodzaje serów półtwardych i twardych
  2. Co potrzebujemy do robienia serów półtwardych i twardych
  3. Czym jest synereza i co ma wpływ na nią
  4. Schemat robienia serów dojrzewających
  5. Robimy ser gouda
  6. Dodatki do sera półtwardego – kolory, przyprawy
  7. Wykończenie sera – to co zrobimy w domu – prasowanie
  8. Pielęgnacja sera i dojrzewanie sera
  9. Czym się różni w produkcji ser półtwardy i twardy
  10. Podsumowanie

 

Zapisy :
warsztaty@baccaro.pl

Romuald Maria Walewski

z wykształcenia matematyk-informatyk. W świecie produkcji własnego jedzenia znalazł się 15 lat temu rozpoczynając od produkcji własnego chleba. 12 lat temu do chleba dołączył własne wędliny i wędzonki.

Serowarstwo zawsze było jego marzeniem. Dzięki kontaktom z producentką serów farmerskich, krok po kroku poznał świat mleka i produktów z niego pochodzących. Jest pasjonatem domowych wyrobów i każdą wolną chwilę spędza na studiowaniu technologii produkcji serów farmerskich.