fbpx

Zostan domowym sommelierem- Podstawowe szczepy wina

Kuchnia Baccaro > Zostan domowym sommelierem- Podstawowe szczepy wina

05 listopada 2020 (czwartek)
godz. 17.30
czas trwania : ok. 2,5-3 godz.
cena : 200 zł

MENU

Plan warsztatów obejmuje :

1. Technika degustacji + wino kalibrujące.

Omówienie techniki degustacji: oko, nos, usta. Najważniejsza terminologia i wyjaśnienie systemów ocen win.
2. Produkcja wina – techniki
8 win – białe (z beczką i bez beczki), czerwone (z beczką i bez beczki), prosecco, szampan, late harvest, wzmacniane.
Poprzez degustację ośmiu przykładowych win, przejdziemy przez główne techniki tworzenia win, zaczynając od win spokojnych, przez musujące, słodkie, kończąc na winach wzmacnianych. Tu okrywamy złożoność procesu produkcji wina oraz zapoznajemy się z istotnymi czynnikami wpływającymi na jego styl i jakość.
3. Jak czytać etykiety win?
Wiedza niezbędna. Omówimy istotne różnice pomiędzy Starym a Nowym Światem. Przekażemy wiedzę niezbędną do bezstresowego poruszania się przy półce sklepowej.
4. 6 odmian winorośli – Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc.
To większość produkcji wina na świecie. Po degustacji najbardziej charakterystycznych odmian winorośli, będziecie w stanie je zidentyfikować, określić z swój smak aby swobodnie kupić wino odpowiadające swoim potrzebom.
5. Domowy serwis wina, warunki
Sposoby podawania wina. Istotne czynniki mając wpływ na właściwy sposób serwowania wina.

Zapisy :
warsztaty@baccaro.pl

Ola Józefowicz

absolwentka Wine & Spirit Education Trust oraz Polish Wine Academy.

Uczestniczka programu Mentors4Starters jako mentee Roberta Mielżyńskiego.

Pomysłodawczyni winebaru „Dwa przez cztery